CLAS OHLSON

Smarte tips til oppbevaring av mat

Når du oppbevarer maten riktig holder den seg lenger – noe som kan hjelpe deg å redusere matkastingen. Her får du tipsene.

Å ha en oversikt i kjøleskapet kan hjelpe deg med å forlenge holdbarheten. Her får du guiden til riktig oppbevaring av mat, samt smarte tips for lengre brukstid på de ulike varene

Å kaste mat er ikke bare skadelig for miljøet, men også for lommeboken. Hos Clas Ohlson på CC Vest finner du et stort utvalg av praktiske og enkle produkter du kan bruke til oppbevaring av mat.

Oppbevaring av fisk og skalldyr

Fisk og skalldyr regnes ifølge matprat.no som lett bedervelige, og den viktigste faktoren for å bevare kvaliteten på sjømaten er temperaturen den oppbevares i. Fisk kan oppbevares i kjøleskap i maks 3-4 dager, og skalldyr skal helst spises innen 2-3 dager. Dersom du venter lenger, bør sjømaten fryses ned med en gang.

Kjølebokser i ulike størrelser og kjøleelementer med illustrasjonsbilde i bakgrunnen
Varer fra Clas Ohlson:
Kjøleboks 20 liter, kr 599,-
Curver kjøleboks 10 liter, kr 169,90,-
Kjøleelementer mini 2 x 100 g, kr 19,90,-

Tips! Jo høyere temperatur, jo raskere blir sjømaten dårlig. Ta med en kjøleveske dersom reiseveien mellom butikk og kjøkken er lang.

Oppbevaring av kjøtt

På lik linje med sjømat regnes også kjøtt som lett bedervelig. Når du kjøper kjøtt i butikken er det derfor viktig å legge det kjølig så raskt som mulig. Kjøling og frysing er de mest brukte metodene for oppbevaring av kjøtt.

Om du skal fryse kjøtt, er det et noen punkter du bør huske på:

  • Rask innfrysing reduserer sjansen for iskrystaller i kjøttet. Ved sen innfrysing oppstår store iskrystaller som gir væsketap og et tørrere resultat når du tiner kjøttet.
  • Sørg for å spre matvarene, ikke la det ligge for tett, og ha luft mellom produktene i fryseren for å oppnå raskere dypfrysing.
  • Fryseposer egner seg godt, men sørg for å presse ut overflødig luft.
Vakuumpakkede matvarer som kjøtt, fisk, avokado og ost, med et stort stykke laks på en fjøl samt vakuumpakker

Med en vakuumpakker får maten opptil fem ganger lengre holdbarhet. Vakuumpakker fra Clas Ohlson, OBH Nordica, kr 1399,-.

Lagringstiden av kjøtt i fryseren vil variere, og fetere kjøtt har kortere holdbarhet enn magert kjøtt. Umettet fett harskner lettere enn annet fett, og kvernet kjøtt eller farse gir også kortere holdbarhet enn på hele kjøttstykker. Kjøtt med høyt saltinnhold som speket kjøtt blir også raskere dårlig enn ferskt kjøtt.

Oppbevaring av frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker gulner, får flekker eller mugg, og går til slutt i oppløsning. Å se at en frukt eller grønnsak begynner å bli dårlig er derfor ikke vanskelig, men måten du oppbevarer dem på kan hindre den raske prosessen. En tommelfingerregel er at frukt og grønt som er dyrket kaldt trives også best i kald lagring, mens produkter dyrket i varme strøk tåler bedre å lagres varmt. 

Grønnsaker og frukt i gjennomsiktige oppbevaringsbokser på kjøkkenbenk

Bevar frukt og grønnsakene lenger ved bruk av kjøleskapsoppbevaring fra Clas Ohlson, kr 179,90,-

Her er tipsene for god oppbevaring av frukt og grønnsaker:

  • Ta deg tid til å vaske frukten før du serverer den. Bakterier, skitt og sprøytemidler kan påvirke smaken og bør derfor vaskes bort før spising.
  • Enkelte frukt og grønnsaker skiller ut større mengder etylengass, og bør derfor holdes adskilt fra andre. Eple, pære, avokado, fersken og plomme er blant disse.
  • Etylengass kan også brukes for å fremskynde modningsprosessen på umodne produkter. Legg den umodne frukten i en pose sammen med epler, og plasser posen i romtemperatur over natten.
  • Rotgrønnsaker, kål, epler, pærer og bladgrønnsaker bør oppbevares kjølig i emballasje for å beskyttes mot uttørking.

Oppbevaring av tørrvarer

Tørrvarer er ofte holdbare i lang tid etter at datostemplingen har gått ut, såfremt de er oppbevart riktig. Etter utløpsdatoen kan kvaliteten ha forandret seg, fargen kan blekne og smaken kan ha blitt påvirket av andre varer.

Oppbevaring i tette glass- eller plastbokser beskytter tørrvarene både mot fukt og eventuelle skadedyr. Dersom du ikke bruker tørrvarene hyppig kan det derfor være lurt å ha de over i tette glass- eller plastbokser, i stedet for i originalemballasjen.

Tørre og våte matvarer i glasskrukker og flasker på kjøkkenbenk

Glasskrukker fra Clas Ohlson, fra kr 99,90,-

Oppbevaring av matrester

Nordmenn kaster mye mat, og matrester står høyt på listen. Om du sørger for å avkjøle restene raskt, er det ingenting i veien for å kunne spise mandagens middag til lunsj på tirsdag.

Ulike rester tåler ulik lengde av oppbevaring etter at det er varmet opp første gang. Stivelsesrik mat som pasta og ris skal for eksempel kjøles raskt ned, og kan deretter oppbevares i 2-3 dager i kjøleskapet. Med en lufttett matboks kan du enkelt lagre restene til dagen etter, eller bruke matboksen til lagring av andre matvarer.

Innsiden av kjøleskap fylt med matvarer i gjennomsiktige oppbevaringsbokser

Sorteringsbokser fra Clas Ohlson, fra kr 39,90,-