REPAIRABLE

Slik tar du vare på skoene dine

Sko varer lenger om du vet hvordan du tar vare på dem. Her får du tipsene fra Repairable på CC Vest.

Visste du at det å ta vare på plaggene og skoene du har er noe av det mest bærekraftige du kan gjøre? Vi har tatt en prat med Repairable, om enkle grep og tips til hvordan du best mulig tar vare skoene dine.

Repairable på CC Vest holder til på nedre plan, rett over Fire Årstider. Har du plagg eller sko som trenger reparasjon, brodering, puss eller andre justeringer? Kom innom for en hyggelig prat!

Sko som holder lenge

De fleste har en viss tanke om hvordan skoene skal behandles for å vare lenge. Mange tenker kanskje at behandling er fullført etter impregneringen av nye sko, men Repairable har en rekke tips som også kan være greit å få med seg.

Skotre som forebygger vond lukt og vedlikeholder formen
Skotre i sedertre tiltrekker seg fuktighet og gjør at skoene tørker fortere om du er blitt svett eller våt. Ingen sko liker å stå med fukt, og det dannes sopp og mugg som ikke er synlig eller skadelig for deg, men det gjør at skoene lukter og læret blir skadet.

Skotre vil også gjøre at skoene holder formen bedre over lengre tid. – Når du bruker skoene vil du ofte bøye den på samme sted ved hvert bruk, og skoen kan dermed få både skrukker og bli formet annerledes. Ved å sette skotre i skoene mellom hvert bruk, vil du strekke dem til sin naturlige form, som sørger for en forlenget brukstid, forteller Em, skomakerlærling hos Repairable.

Tips! Har du sko eller vesker som lukter surt, loft eller kjeller, finner du også skodeodorant hos Repairable. 

Slitesterke såler
Ikke glem undersiden av skoene! Mange sko har såler som ikke like godt tåler allsidig bruk. Nye sko kan med fordel få en sparesåle, eller såkalt halvsåle utenpå den originale sålen. Med en sparesåle holder de lengre, og disse kan enkelt byttes når de blir slitt – noe den originale sålen ikke så lett kan.

– Stiletthæler slites gjerne raskere, men her kan vi også sette på beskyttende knotter, som gjør at de fineste skoene dine varer lenger, tipser Em.

Forleng levetiden til favorittskoene dine med ekstra såler.

Puss puss, så får du varige sko
Jevnlig pussing av skoene bidrar til at skoene holder seg lenger. – Du trenger ikke å pusse nøye, bare dra over med litt skokrem innimellom. Sesongene kan være røffe for skoene, så det kan være nyttig med en puss i ny og ne for å fjerne smuss, salt og grus, tilføyer hun. 

Skokrem gir næring
Å smøre skoene gir næring over sesongen, men visste du at skokrem også kan brukes til andre ting? Fjorårets flotte hæler i lær som er blitt flekket og farget under bruk eller lagring kan enkelt friskes opp med skokrem. Skokrem kan nemlig også brukes til å farge opp alt fra sko, til vesker og klær.

Vonde sko kan utvides

Lange dager i sko som gir blemmer og gnagsår er alt annet enn behagelig. Hos Repairable kan sko utvides med en hel størrelse i bredden, eller formes bedre etter nettopp dine føtter.

– Vi kan fint blokke lærsko som er litt for trange. Vi kan forme skinnet om du har en tå som ofte blir vond, eller andre plager som gjør at skoene sliter på samme sted hver gang. Om de gnager på akillesen eller ankelkulen, kan vi også løfte hælen, noe som ofte løser problemet, sier Em. 

Skomakerlærling Em har stor kunnskap og gode tips for vedlikehold og bruk av sko.

Slik lagrer du skoene

Med norske sesonger følger ofte lagring av forrige sesongs sko. Mange velger kanskje å trykke skoene sammen i esker som plasseres på loft og i bod, og da kan det være greit å vite hvordan skoene best holder seg frem til årstiden skifter på nytt.

– Før vinterskoene settes bort for sommeren er det lurt å vaske dem og smøre inn læret godt med fett som kan trekke inn. Det gjør at de ikke tørker inn på et varmt loft. Skinn og lær er hud, og når de ikke får naturlig fett fra kroppen lengre – må det tilføres, på samme måte som vi smører oss med krem, tipser Helle, skredder hos Repairable.

Har bunadskoene blitt slitne etter lagring over vinteren? Ta de med for pleie hos Repairable.

– Sommersko i lær bør vaskes og smøres før de settes bort til høsten. Om du glemmer dette så kan skoene se slitne ut når du plukker de frem igjen til neste vår. Da kan det derimot være lurt å ta med skoene til oss, slik at vi kan piffe de opp igjen. Trenger du vask, nye lisser eller smøring? Det fikser vi, sier Helle med et smil.

Repairable – en lærlinggodkjent bedrift

Visste du at det bare finnes fire lærlinggodkjente bedrifter som utdanner skomakere i Norge? Skomaker er ikke en beskyttet tittel, så det er langt fra alle skomakere som har fagbrev, og derfor få verksteder som kan ta imot en lærling. Repairable er derimot en av disse bedriftene. Erfaringen og utdannelsen til Aleksandra og Dorthea veileder lærlingen Em mot et svennebrev.

– Nå har vi kort ventetid og litt lite arbeid, og håper at du vil komme med utfordringer til oss, slik at vi sammen driver sirkulærøkonomien videre, avslutter Helle.