BETH’S MEDISPA

Solkremtips fra Beth’s Medispa

Når vårsolen titter frem er det ekstra viktig med solbeskyttelse, og eksperten hos Beth’s Medispa har tipsene.

Smilende blond kvinne med blå øyne som skal til å smøre krem i ansiktet.

Etter mange måneder i kulden kan huden være ekstra sensitiv. Solen sender ut UV-stråler selv på dager der himmelen er grå, derfor kan solkrem med fordel være en del av din daglige hudpleierutine.

Med et stort utvalg av solkrem å velge mellom, kan det være vanskelig å navigere seg frem til hvilken variant som er best for akkurat din hud. Thea Høgvard er kosmetisk sykepleier ved Beth’s Medispa på CC Vest, og har gode tips for hva du bør se etter.

Hvilken solfaktor burde jeg bruke?

Selv om solkremer kommer med ulik grad av faktor, bør alle beskytte huden med høy faktor uavhengig av hudtype. – Det er viktig at man velger en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-lys. Du skal også bruke mer solkrem enn man gjerne tror, hvor anbefalt mengde til ansikt og hals er en hel teskje, forteller Thea Høgvard.

En vanlig misforståelse om solfaktor, er at du ikke blir like brun om du bruker høy faktor. Soler du deg med høy solfaktor vil det vanligvis ta litt lenger tid å oppnå farge, men beskyttelsen er det viktigste når du skal ut i solen.

Illustrativt bilde med kvinne i solbriller som smiler, med solkremer klippet inn rundt bildet
ZO Smart Tone SPF 50 fra Beth’s, kr 895,-
Germaine De Capuccini Sun anti-ageing protective cream SPF 50 fra Beth’s, kr 565,-

– Bruk av høy solfaktor vil også gjøre at melaninproduksjonen blir mer kontrollert og du vil få en jevnere farge. Det kan også være lurt å eksfoliere huden godt først, dersom du ønsker en fin og sunn brunfarge, legger Høgvard til. 

Riktig solkrem til ulike hudtyper

Det du burde ta ekstra hensyn til når du velger solkrem, er i hvilken tilstand huden din er. Du gjør lurt i å tilegne deg kunnskap om hva slags hudtype du har, og hvilken finish du ønsker deg.

– En oljete hudtype trenger en mer mattende solkrem enn tørr hud som gjerne trenger litt mer fuktighet, sier Høgvard.

Mange sliter med uren hud, og kan oppleve at problemene forverres i vår- og sommerhalvåret når bruken av fete solkremer påvirker spesielt ansikt, hals og bryst. Det er likevel ingen grunn til å velge bort solkremen, da det finnes gode alternativer for deg med uren hud. – Vi anbefaler å velge en solkrem med talgregulerende ingredienser som også virker mattende på huden. Det kan være lurt å velge en vannbasert solkrem, og ikke en som er oljebasert, tilføyer hun.

Det kan ofte være lurt å velge en vannbasert solkrem, og ikke en som er oljebasert. – Min store favoritt for en talgrik og uren hud er Inno derma sin Sun defense Oily skin, som du får hos Beth’s, sier Høgvard.

Solkremflasker klippet inn i bilde av kvinne med solbriller i solskinn
Colorscience face shield matte fra Beth’s, kr 625,-
Inno-Derma Sundefense SPF 50 fra Beth’s, kr 599,-

Solkrem for sensitiv hud

Huden i ansiktet er noe mer ømfintlig enn resten av kroppen, og du bør derfor passe på at solkremen du bruker i ansiktet er en som er beregnet for ansikt. – Noen av ingrediensene i kroppssolkremen kan virke litt irriterende om den brukes i ansiktet, og vi anbefaler derfor at man går til innkjøp av en egen solkrem til ansikt, forteller sykepleieren.

Dersom du ofte reagerer på ulike hudkremer, kan det være lurt å ha dette i bakhodet når du velger solkrem. – For sensitiv hud anbefaler vi å gå for en solkrem med beroligende ingredienser, og en variant med fysisk filter. Kjemiske filter kan nemlig virke mer irriterende på huden, legger hun til.

Solkrem for deg som opplever pigmentering

Pigmentering kan være vanskelig å gjøre noe med dersom det først har oppstått, så derfor gjør du lurt i å forebygge når du skal ut i solen.

– Velg en solfaktor med fysisk filter, eller eventuelt en kombinasjon av fysisk og kjemisk filter med høy faktor. Melan 130 fra Mesoestetic har høy beskyttelse og en kombinasjon av filtrene. Det anbefales også å legge et antioksidantserum under solkremen din for maksimal beskyttelse, tipser Høgvard.

Illustrativt bilde med solkremflasker på oransje bakgrunn
Mesoestetic melan 130+ pigment control fra Beth’s, kr 789,-
ZO sunscreen + primer SPF 30 fra Beth’s, kr 895,-

Hvordan bruker jeg solkremen riktig?

Før du går ut døren så har du kanskje både serum, dagkrem, solkrem og sminke som skal på. Solkremen skal alltid til slutt, over dagkremen, men det finnes også sminke med solfaktor. Men er sminke med solfaktor tilstrekkelig for god nok beskyttelse mot solen?

– Det er absolutt en fordel med litt faktor i sminken, men dette beskytter ikke tilstrekkelig nok alene. Leppene er ofte også mer utsatt i ansiktet, og du kan bruke solkrem på leppene – men det anbefales å ha en gloss eller leppepomade med faktor slik at det er lettere å fylle på utover dagen, sier Høgvard.

Illustrativt bilde med sminke med solfaktor: lipglosser i flere farger og solpudder
Skinbetter – Tone Smart SPF 50+ fra Beth’s, kr 869,-
Colorscience Lip shine SPF 35 fra Beth’s, kr 345,- per stykk

På samme måte som at sminke kommer med en begrenset brukstid, gjelder dette også for solkrem. Når du da står med solkremen fra i fjor sommer i hendene, kan det være lurt å vurdere innkjøp av en ny.

– Når solkremen har ligget lenge kan vi ikke garantere at faktoren fremdeles beskytter tilstrekkelig, det anbefales derfor å kjøpe en ny til hver sesong, legger hun til.

Hvor ofte skal solkremen smøres på?

Selv om du smører deg godt før du går ut døren på morgenen, er ikke dette tilstrekkelig for en full dag i solen, uavhengig om solen er på sitt sterkeste eller ei. Når du oppholder deg i solen anbefales det ifølge Høgvard, å smøre seg på nytt hver 2. time.

Du har kanskje på sminke som du ikke vil ødelegge, men da finnes det alternativ solfaktor i pudderform som du kan friske opp med i løpet av dagen.

– Vi har varianter fra Noon, Colorescience, ZO Skin Health og Jane Iredale som favoritter, hvor det kan tilpasses om man ønsker transparent eller farget pudder, avslutter hun.