GUTTA PÅ HAUGEN & OLIVENLUNDEN 1830

Smakfulle oppskrifter til høsten

Samle venner og familie til herlige stunder med god mat i høst. Maten finner du på CC Vest, og oppskriftene får du her.

På CC Vest får du fristelser og smakfulle delikatesser som egner seg like godt til hverdag som til et realt festmåltid. Her er seks oppskrifter til høsten med ingredienser fra Gutta på Haugen og Olivenlunden 1830, som er verdt å bryne seg på.

Imponer gjestene med Mont d`Or på bordet

Mont d’Or har en kremet ostemasse og kraftig smak med en rødlig skorpe, laget i Frankrike. Den er en fransk og tradisjonsrik kittmodnet ost som kun produseres et par måneder i året, og akkurat nå finner du den hos Gutta på Haugen.

Serveringsforslag
Mont d`Or
San Daniele
Grissini alla Crusca
Cornichons Aigres-Doux
Giardiniera in Agrodolce

Osten kan spises som den er, men dens egenskaper kommer frem på sitt beste når den blir varmebehandlet. Som hovedrett er den nydelig med kokte mandelpoteter, god spekemat og pickles som tilbehør. 

Tips! Mont d`Or fungerer også supert som dessert, kombinert med valnøtter, honning, fikenkompott og pærer.

Den perfekte høstmaten med trøffelrisotto og gresskar

På CC Vest får du fristelser og smakfulle delikatesser som egner seg like godt til hverdag som til et realt festmåltid. Her er seks oppskrifter til høsten med ingredienser fra Gutta på Haugen og Olivenlunden 1830, som er verdt å bryne seg på.

Bilde: Julies Matblogg

Dette trenger du

Beregnet for 2 porsjoner

200 g gresskar, hokkaido eller flaskegresskar

4 ss Centonze ekstra virgin olivenolje (2+2 ss)

2 håndfuller håndfull salvieblader (1+1 håndfull)

Salt og pepper

Ingredienser risotto:

1 l kraft eller vann

½ dl Centonze ekstra virgin olivenolje

1 stk stor sjalottløk

2 fedd hvitløk

1 pose risotto m/ sort trøffel

1 ss vellagret balsamicoeddik

1 ss smør

50 g parmesan

½ stk sitron

Salt og pepper, smak til

Slik gjør du

 • Forvarm ovnen til 220 grader varmluft
 • Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Del i skiver og så i terninger. Du trenger ikke fjerne skallet. Spre gresskaret utover et stekebrett og fordel 2 ss Centonze ekstra virgin olivenolje, en håndfull finhakkede salvieblader, salt og pepper. Bland sammen. Stek i 30-40 minutter, eller til de har fått en god stekeskorpe og er møre inni.
 • Kok opp kraft eller vann i en liten kjele. Hold det varmt. Det er buljong i risottoen så det er ikke høyst nødvendig å bruke kraft, men dersom du har en usaltet grønnsak- eller kjøttkraft kan det gjerne brukes.
 • Varm Centonze ekstra virgin olivenolje i en stekepanne eller stor gryte på medium temperatur. Finhakk sjalottløk og hvitløk, surr dette i oljen til det er mykt og blankt. Pass på så det ikke brunes.
 • Hell trøffelrisottoen over i pannen og bland godt med oljen. La det frese i 1-2 minutter, før du heller på en klunk balsamicoeddik.
 • Øs litt kraft eller vann over risen. La det koke helt inn før du tilsetter mer. Det tar 17-20 minutter før alt er absorbert.
 • Når all væsken er kokt inn må du smake om risottoen er kokt. Den kan gjerne være litt “al dente”. Hvis du synes at risen er for hard, kan du koke inn en øse til med vann.
 • Til slutt rører du inn smør og parmesan. Smak til med sitronsaft, salt og pepper
 • I en annen stekepanne varmer du opp 2 ss Centonze ekstra virgin olivenolje til medium temperatur. Legg salvieblader i pannen og la dem sprøstekes, 1-2 minutter. Legg salviebladene over på tørkepapir for å renne av seg.
 • Dandér risotto i dype tallerkener, og topp med gresskar og sprøstekte salvieblader.

Klassisk romersk carbonara

En klassisk og autentisk carbonara er en garantert vinner hos de fleste med kjærlighet for pasta. Den italienske favoritten er en kjent gjenganger blant hverdagsmiddagene, men denne varianten bør gjestene komme ekstra sultne for. Ingrediensene finner du hos Gutta på Haugen.

Dette trenger du

Beregnet for 4 personer

Ca 200g guanciale, kuttet i små terninger
Extra virgin olivenolje
3 store romtempererte økologiske egg
200 g Pecorino Romano
400 g Spaghetti
Sort pepper – gjerne ristet i en varm panne før bruk

Slik gjør du

 • Brun guanciale i en stor panne med olivenolje på middels varme i ca. 2 min, sett til side, og hold varmt.
 • Kok opp en gryte med vann og salt rikelig, gjerne med kosher salt. Tilsett spaghetti og kok til pastaen er al dente. Rør om underveis.
 • Mens pastaen koker, visper du egg, pecorino og rikelig med sort pepper i en bolle.
 • Hell den kokte pastaen i pannen med guanciale og sett på lav varme. Bland godt.
 • Deretter ta pannen av varmen, og vend inn egg og osteblandingen. Her er det viktig å jobbe raskt slik at eggene ikke koagulerer, slik at det blir en kremaktig saus og ikke en omelett.
 • Server rykende varm med godt med nykvernet pepper og revet pecorino.

Skummet skogsopp

Kantareller går ofte under navnet ‘skogens gull’, og de nytes best i høstlige retter som fremhever soppens herlige aroma og smak. Høstens kantareller kan du være heldig å finne i skogen – men om du ikke har hellet med deg, finner du dem hos Meny på CC Vest.

Oppskriften på skummet skogsopp finner du her.

Grillet camembert med hvitløk og timian

På franske restauranter serveres ofte camembert som hovedrett med godt brød, spekemat og en frisk grønn salat til. Osten har sin opprinnelse fra byen Camembert, som ligger i Normandie, men du finner den også hos Gutta på Haugen på CC Vest.

Oppskriften på grillet camembert med hvitløk og timian finner du her.

Søtpotetsuppe til kjølige dager

I takt med synkende temperaturer øker behovet for lys og varme innendørs. En lun søtpotetsuppe med appelsin og balsamico fra Olivenlunden 1830 er herlig både som lunsj og middag i høst.

Oppskriften på søtpotetsuppen finner du her.

Fyldig ostefondue

Ostefondue er den ultimate kosematen som varmer både kropp og sjel. Gutta på Haugen er særdeles godt kjent for sitt varierte og store utvalg av herlige oster, og her får du mange gode smaker i en smekk.

Oppskriften på ostefondue finner du her.