SATS
Slik forebygger du vanlige løpeskader
Hvordan unngå de klassiske løpeskadene? Her får du tipsene.
Hos SATS på CC Vest får du moderne- og funksjonell-, individuell- og personlig trening, samt gruppetrening med en bred variasjon og et stort utvalg. Du finner i tillegg en rekke velkjente merkevarer av treningsklær og tilbehør i butikken ved resepsjonen.
Er du glad i å løpe? Da har du kanskje opplevd alt fra stor treningsglede til vonde knær og andre vondter. Her får du tips for forebygging av vanlige skader under løpeøkten.
Hvordan oppstår løpeskader?
Løpeskader eller overbelastningsskader oppstår når du ikke gir kroppen tilstrekkelig hviletid etter treningsøkten, noe som fører til nedbrytning av vev. Disse skadene påvirker vanligvis ikke musklene, som tilpasser seg raskt, men kan skade muskelsener, leddbånd og skjelett.
Har du hatt en lang pause fra løpetrening, kan du oppleve at skadene sniker seg på når du setter i gang med for rask økning av treningsvolum eller antall økter per uke. For høy intensitet på løpeøkten kan også bidra til skader, dersom du har hatt en lengre pause. Kort oppsummert kan for mye, for ofte og for rask trening føre til skader.
Smerten regnes som normal såfremt den forsvinner raskt. Normal stølhet kan under løping omfatte mild smerte i akillessener, knær og vrist. Vedvarende smerte mellom treningsøkter og smerte som øker med fortsatt trening, er et varselstegn. For å unngå overbelastningsskader, pass på en gradvis økning og vær oppmerksom på kroppens signaler.
Kort ned på øktene, reduser løpetreningen med en økt i uken eller bytt ut noen økter med en annen aktivitet. Sørg for forsiktig progresjon, og unngå å øke volum, hyppighet og fart samtidig.
Vanlige løpeskader og hvordan du kan forebygge
- Løperkne
Kort ned på økten eller ta noen dager fri fra treningen, bytt underlag fra asfalt til terreng, gjør knestabiliserende øvelser og benstyrkeøvelser. ubehaget kan også komme av en skade på ytre menisk. - Hoftesmerter
Hoftesmerter kan omfatte lyskestrekk, skade i den øvre delen av hamstring, og betent eller overbelastet Piriformis og hoftebøyer. For alle disse ulike tilstandene, gjelder det i første omgang å begrense løpetreningen. For å stille en eksakt diagnose vil det være nødvendig med profesjonell hjelp. - Benhinnebetennelse
Kort ned på økten, bytt underlag fra asfalt til terreng og tren fot og legg. Obs! Ubehaget kan være begynnelsen på en stressfraktur i leggen og bør ikke ignoreres. - Akillesbesvær
Begrens løpingen til smerten avtar og gjør spesifikke øvelser for å behandle og forebygge. Behandling hos fysioterapeut kan også være å anbefale. - Plantar fasciit/hælspore
Begrens løpingen og finjuster løpeteknikken. Få behandling og trening av legger, akillessenen og føtter hos en fysioterapeut. - Stressfraktur
Her er det ikke mye du kan gjøre selv. Her kreves operasjon, gips og avlastning. Ta utgangspunkt i lang rehabiliteringstid.
Å forebygge løpeskader gjøres gjennom forsiktig progresjon – både når det gjelder volum, hyppighet og fart, jevnlig styrketrening, god hvile, samt et variert og sunt kosthold.
Hos SATS på CC Vest finner du også mange dyktige personlige trenere som hjelper deg med riktig trening for deg og dine behov. Få oversikt over gruppetimer, informasjon om senteret, og finn en personlig trener her.