GUTTA PÅ HAUGEN

Skikkelig god turmat til termosen

God turmat på termosen gjør turen ekstra hyggelig. Her får du Gutta på Haugen sine beste tips til mat på termosen.

Mann i nordlig høstnatur som åpner en termos

Skal du ut på tur med termosen i påsken? Her får du gode tips til turmaten på termosen fra Gutta på Haugen på CC Vest.

Hos Gutta på Haugen på CC Vest finner du smaksrike matvarer, et stort utvalg av kortreiste og langreiste delikatesser, og kyndige folk med teft for mat som smaker godt. Blant kyndige folk du kan treffe hos delikatesseforretningen, er Lee Mannion-Gibson. Lee har jobbet i mat- og restaurantbransjen i over 30 år, og har blant annet jobbet med kjente kokker som Gordon Ramsey og Bruno Loubet.

Med god smak i fokus spurte vi Lee om tips til mat som egner seg til termosen i påsken. Kanskje du finner en ny favoritt?

Guttas stekt tomat & Porcini risotto

En god italiensk risotto skal etter kokkens regler være kremaktig og tyktflytende. – Når du lager risotto til termosen bør du derimot sørge for at den er litt tynnere i konsistensen når du heller den over, slik at den får tykne mens du går på tur, forteller Lee.

Ingredienser:

  • 200 g cherrytomater
  • Extra Virgin olivenolje
  • Fersk kvist av rosmarin
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 l GliAironi Brodo Grønnsaksbuljong
  • Naturalia risotto (Porcini)
  • 1 glass tørr hvitvin
  • 1 håndfull Parmigiano Regiano
  • 1 håndfull finkuttet fersk bladpersille
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  • Legg tomatene i en ildfast form, dryss med olivenolje, salt og pepper. Legg til rosmarin og hvitløk. Stek i ovnen på 180 grader i 30 minutter.
  • Lag grønnsaksbuljongen og hold den varm i en gryte.
  • Tilsett deretter ekstra virgin olivenolje i en separat kasserolle og tilsett risottorisen på middels varme. Varm risottoen til risen er gjennomsiktig. Hold risen konstant i bevegelse ved å røre, slik at den ikke brenner seg.
  • Tilsett deretter vinen og kok ut alkoholen. Rør til den er absorbert av risen.
  • Kok opp buljongen og tilsett en øse med buljong om gangen mens du rører til den er absorbert. Fortsett denne prosessen til all kraften er absorbert. La det få en litt våt konsistens, som grøt. Ta deretter av varmen.
  • Rør forsiktig inn Parmigiano Regiano. Kast rosmarinen, press den stekte hvitløken ut av skallet i risottoen, og rør de stekte tomatene inn i risottoen til slutt.
  • Topp retten med finhakket fersk persille og smak til med salt og pepper.

Guttas Merguez pølse & linsestuing

Ingredienser:

  • Extra Virgin olivenolje
  • 600 g Merguez pølse
  • 1 gulrot
  • 1 stilk selleri
  • 1 liten kepaløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss Belazu Harissa Paste
  • 250 g linser
  • 500 ml GliAironi Brodo Grønnsaksbuljong eller Salsus kyllingfond
  • 4 stk Pelagonia rød paprika
  • 1 håndfull finkuttet fersk bladpersille
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  • Tilsett en skvett olivenolje i en stor panne og sett på middels varme. Kutt Merguez pølsene i små biter og ha i pannen. Brun pølsene til det krydrede fettet er stekt ut av pølsene. Ta deretter pølsene ut av pannen og sett dem til side.
  • Finhakk kepaløk, gulrot, selleri og hvitløk og tilsett i pannen. Surr grønnsakene og hvitløken forsiktig i fettet fra pølsene.
  • Når blandingen er brunet, tilsetter du harissaen og steker i 1 minutt.
  • Skyll linsene i kaldt vann i 20 sekunder, og ha dem i pannen med grønnsakene.
  • Tilsett 500 ml kraft og kok opp. Senk varmen og la det småkoke i 30 minutter eller til linsene er myke og møre. Pass på å ikke overkoke dem. Tilsett mer vann om nødvendig.
  • Når linsene er kokt, tilsettes hakkede grillede røde paprika og stekt merguez-pølse. Stek til alt er gjennomvarmt, i cirka 5 minutter. Ha i hakket persille til slutt.
Ingredienser stilt opp til hensikt for å vise frem en varer du trenger til en pølse- og linsestuing. Kyllingfond, krydderurter, harissadressing, tørre linser med mer.

Klassikere til termosen

Termos kan brukes til så mangt, og hos Gutta på Haugen finner du også supper, lapskaus og enklere løsninger som krever lite forberedelser.

Kakao og sjokolade ligger ofte høyt på pakkelisten over hva de fleste har med seg når en utflukt står på agendaen. Hos Gutta på Haugen finner du kakao og sjokolade fra Fjåk – en produsent som lager økologisk og etisk produsert sjokolade av høyeste kvalitet med de fineste ingrediensene fra den nordiske naturen. Produktene produseres på deres sjokoladefabrikk i Hardanger, hvor kakaobønnene sorteres, ristes, knuses, og separeres fra skallet, før de kvernes til flytende sjokolade.

Tre kakaobokser med smak av salt karamell, brunost og appelsin stående på rad, og tre sjokolader med smak av espressobar, gulrotkake og tyttebær
Mørk drikkesjokolade og sjokoladeplater til turen, fra Fjåk hos Gutta på Haugen.

Hos Gutta på Haugen finner du også raske løsninger til termosen fra In The Can, som er klar på bare 4 minutter. Gå for en klassisk gul ertesuppe kokt på svinebog fra Dyster gård med gule erter, eller en Chili Con Carne som er basert på storfekjøtt, pintobønner, hvitløk, chili, tomat og oregano.

Chili con carne og ertesuppe i hermetikkbokser liggende på et teppe
Chili Con Carne og ertesuppe fra In The Can, fås kjøpt hos Gutta på Haugen.

Er du på jakt etter flere delikatesser og gode oppskrifter? Ta turen til Gutta på Haugen på CC Vest!