Lokale helter

AKTIV MOT KREFT

DEL PÅ FACEBOOK

Fysisk aktivitet er den røde tråden i stiftelsens arbeid. Aktiv mot kreft jobber for å etablere pusterom (lavterskel trenings- og aktivitetssentre) på flest mulig norske kreftsykehus.
Aktiv mot kreft bidro til at Oslo US/Ullevål fikk sin PET/CT-skanner i februar 2011. Aktiv mot kreft bidrar med midler til flere forskningsprosjekt om fysisk aktivitet og kreft.

Viktige tiltak

Elveløpet er et lavterskelarrangement der hovedfokuset er å få folk ut og i bevegelse. Personlige rekorder og beinhard kamp mot melkesyre må derfor se seg slått i kampen om oppmerksomheten av ren, skjær idrettsglede. Arrangørene Ullern IF og CC Vest syntes nettopp derfor at det var positivt å innlede et samarbeid med Aktiv mot kreft for tre år siden.

– Dette er et glimrende arrangement som er helt i tråd med Aktiv mot krefts mål om å gjøre alle nordmenn litt mer aktive, og dermed forebygge kreft. Stiftelsen vår er så heldig å motta en tredjedel av kontingenten. Det er et hyggelig bidrag til oss, og alle pengene brukes til konkrete formål i kampen mot kreft, sier daglig leder Helle Aanesen i stiftelsen Aktiv mot kreft.

Fra stiftelsen så dagens lys i 2007, har hovedmålet for innsamlete penger og donasjoner fra givere vært en ny PET-skanner til Oslo universitetssykehus, avd. Ullevål. Skanneren er en “vidundermaskin” for å diagnostisere kreft, og var den fjerde av sitt slag på offentlig sykehus i Norge da den ble overrakt til en svært takknemlig kreftavdeling. Maskinen kostet hele 33,5 millioner kroner, men er verdt hver eneste krone. Parallelt har Helle og kollegene i Aktiv mot kreft også jobbet med å nå nye mål.

– Vi jobber nå for å kunne etablere ytterligere fire Pusterom ved norske kreftsykehus. Pusterom er lavterskel treningssentre hvor pasienter kan motta kyndig veiledning fra fagfolk, både mens de mottar behandling og etter behandlingen. Leger ved Ullevål universitetssykehus tok initiativ til verdens første pusterom i 2007, og vi har deretter etablert (og driftet) Pusterom på Haukeland i Bergen, Sykehuset Telemark i Skien og Sykehuset Innlandet på Gjøvik. Det er denne drømmen pengene fra blant annet Elvetrimmen skal gå til, sier Helle.

Grete og Bente

Grete Waitz var med å stifte Aktiv mot kreft, og var organisasjonens ansikt utad til hun døde i april, 57 år gammel. Hun stilte opp bredt i media, og brukte bevisst sitt navn og posisjon for å fremme stiftelsens kampsak.

– Grete var helt unik som menneske og gjorde en fantastisk innsats med å få flere nordmenn aktive. Vi hadde aldri oppnådd så mye uten hennes innsats. Nå er hun borte, men hennes ønsker, tanker og verdier bringes videre i arbeidet vårt, forteller Helle, som forteller at Aktiv mot kreft har flere ambassadører som vi kommer til å se enda mer til i tiden fremover.

– Spesielt hyggelig er det at vi har knyttet til oss Bente Skari som en ny hovedambassadør. Hun er en av de mestvinnende norske idrettsstjernene noensinne, og har en utstråling og et tankesett som vi er veldig glad i. Vi er sikker på at hun kommer til å gjøre en flott innsats for vår sak, og viderefører det Grete stod for på en flott og verdig måte.