BETH’S MEDISPA

Beth’s Medispa sine beste tips for solkrem til ansiktet

DEL PÅ FACEBOOK

Huden kan føles både blass og sensitiv etter en lang vinter, og det er desto viktigere med en god rutine på solkremen når sol og sommer står for tur. Lurer du på hva en god solkremrutine innebærer? Her får du svar fra eksperten, på ofte stilte spørsmål rundt bruken av solkrem.

Solen sender ut UV-stråler selv på dager der himmelen er grå, derfor kan solkrem med fordel være en del av din daglige hudpleierutine. Med et stort utvalg av solkrem å velge mellom, kan det være vanskelig å navigere seg frem til hvilken variant som er best for akkurat din hud. Thea Høgvard er kosmetisk sykepleier ved Beth’s Medispa på CC Vest, og har gode tips for hva du bør se etter.

 

Hvilken solfaktor burde jeg bruke?

Selv om solkremer kommer med ulik grad av faktor, bør alle beskytte huden med høy faktor uavhengig av hudtype. – Det er viktig at man velger en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-lys. Du skal også bruke mer solkrem enn man gjerne tror, hvor anbefalt mengde til ansikt og hals er en hel teskje, forteller Thea Høgvard.

En vanlig misforståelse om solfaktor, er at du ikke blir like brun om du bruker høy faktor. Soler du deg med høy solfaktor vil det vanligvis ta litt lenger tid å oppnå farge, men beskyttelsen er det viktigste når du skal ut i solen. – Bruk av høy solfaktor vil også gjøre at melaninproduksjonen blir mer kontrollert og du vil få en jevnere farge. Det kan også være lurt å eksfoliere huden godt først, dersom du ønsker en fin og sunn brunfarge, legger Høgvard til.

 Thea Høgvard, kosmetisk sykepleier ved Beth’s Medispa.

Riktig solkrem til ulike hudtyper

Det du burde ta ekstra hensyn til når du velger solkrem, er i hvilken tilstand huden din er. Du gjør lurt i å tilegne deg kunnskap om hva slags hudtype du har, og hvilken finish du ønsker deg. – En oljete hudtype trenger en mer mattende solkrem enn tørr hud som gjerne trenger litt mer fuktighet, sier Høgvard.

Mange sliter med uren hud, og kan oppleve at problemene forverres i vår- og sommerhalvåret når bruken av fete solkremer påvirker spesielt ansikt, hals og bryst. Det er likevel ingen grunn til å velge bort solkremen, da det finnes gode alternativer for deg med uren hud. – Vi anbefaler å velge en solkrem med talgregulerende ingredienser som også virker mattende på huden. Det kan være lurt å velge en vannbasert solkrem, og ikke en som er oljebasert, tilføyer hun.

 

 

Det kan ofte være lurt å velge en vannbasert solkrem, og ikke en som er oljebasert. – Min store favoritt for en talgrik og uren hud er Inno derma sin Sun defense Oily skin til kr 599,- som du får hos Beth’s, sier Høgvard.

 

Solkrem for sensitiv hud

Huden i ansiktet er noe mer ømfintlig enn resten av kroppen, og du bør derfor passe på at solkremen du bruker i ansiktet er en som er beregnet for ansikt. – Noen av ingrediensene i kroppssolkremen kan virke litt irriterende om den brukes i ansiktet, og vi anbefaler derfor at man går til innkjøp av en egen solkrem til ansikt, forteller sykepleieren.

Dersom du ofte reagerer på ulike hudkremer, kan det være lurt å ha dette i bakhodet når du velger solkrem. – For sensitiv hud anbefaler vi å gå for en solkrem med beroligende ingredienser, og en variant med fysisk filter. Kjemiske filter kan nemlig virke mer irriterende på huden, legger hun til.

 

Solkrem for deg som opplever pigmentering

Pigmentering kan være vanskelig å gjøre noe med dersom det først har oppstått, så derfor gjør du lurt i å forebygge når du skal ut i solen. – Velg en solfaktor med fysisk filter, eller eventuelt en kombinasjon av fysisk og kjemisk filter med høy faktor. Melan 130 fra Mesoestetic har høy beskyttelse og en kombinasjon av filtrene. Det anbefales også å legge et antioksidantserum under solkremen din for maksimal beskyttelse, tipser Høgvard om.

 Mesoestetic-protech melan 130 får du til kr 749,- hos Beth’s.

 

Hvordan bruker jeg solkremen riktig?

Før du går ut døren så har du kanskje både serum, dagkrem, solkrem og sminke som skal på. Solkremen skal alltid til slutt, over dagkremen, men det finnes også sminke med solfaktor. Men er sminke med solfaktor tilstrekkelig for god nok beskyttelse mot solen? – Det er absolutt en fordel med litt faktor i sminken, men dette beskytter ikke tilstrekkelig nok alene. Leppene er ofte også mer utsatt i ansiktet, og du kan bruke solkrem på leppene – men det anbefales å ha en gloss eller leppepomade med faktor slik at det er lettere å fylle på utover dagen, sier Høgvard.

Med Lip Shine fra Colorscience får du både glans og solfaktor i ett. Kr 259,- hos Beth’s.

På samme måte som at sminke kommer med en begrenset brukstid, gjelder dette også for solkrem. Når du da står med solkremen fra i fjor sommer i hendene, kan det være lurt å vurdere innkjøp av en ny. – Når solkremen har ligget lenge kan vi ikke garantere at faktoren fremdeles beskytter tilstrekkelig, det anbefales derfor å kjøpe en ny til hver sesong, legger hun til.

 

Hvor ofte skal solkremen smøres på?

Selv om du smører deg godt før du går ut døren på morgenen, er ikke dette tilstrekkelig for en full dag i solen, uavhengig om solen er på sitt sterkeste eller ei. Når du oppholder deg i solen anbefales det ifølge Høgvard, å smøre seg på nytt hver 2. time.

 

Frisk opp i løpet av dagen med en lett, beauty on-the-go-pudder som beskytter mot skader fra UVA/UVB og HEV lys. ZO Sunscreen + Powder Broad Spectrum med spf 30, kr 865,- hos Beth’s.

 

Du har kanskje på sminke som du ikke vil ødelegge, men da finnes det alternativ solfaktor i pudderform som du kan friske opp med i løpet av dagen. – Vi har varianter fra Noon, Colorescience, ZO Skin Health og Jane Iredale som favoritter, hvor det kan tilpasses om man ønsker transparent eller farget pudder, avslutter hun.