Anton Sport

Slik velger du riktig el-sykkel

DEL PÅ FACEBOOK

Hva bør du tenke på når du skal gå til innkjøp av en el-sykkel? Det er nemlig flere faktorer du bør ta med i beregningen, og her får du både oversikt og gode tips fra sykkeleksperten hos Anton Sport.

Hos Anton Sport på CC Vest finner du el-sykler som passer de fleste behov. Felles for alle syklene er at de kan gjøre sykkelturen både morsommere og lettere. Her hjelper vi deg på vei med å velge varianten som passer for deg.

Her er butikksjefens beste anbefalinger til valg av riktig el-sykkel til ditt bruk 

Kenneth Kaulum er sykkelekspert og jobber som butikksjef hos Anton Sport på CC Vest.

– Forskjellen på de ulike el-syklene går rett og slett på hvilken bruk man skal ha den til, forteller butikksjef Kenneth Kaulum hos Anton Sport på CC Vest.

Hos Anton Sport på CC Vest finner du i all hovedsak fire varianter som alle egner seg til hvert sitt bruk:

Bysykkel er en variant som kommer med lettrullende dekk som egner seg best på asfalt. For god oversikt i trafikken kommer også sykkelens oppreiste og behagelige sittestilling godt med.

 – Dette er sykkelen for de som bruker den mye til pendling, og de kommer som regel med smarte løsninger for ekstra vesker og bagasje, legger Kaulum til.

Cannondale Mavaro Neo 5 er en bysykkel med moderne utseende og elegant integrasjon. Den ultimate sykkelen for deg som trenger et lekkert og praktisk fremkomstmiddel i byen og åpne landeveier. Kr 48.999,-

 

 Hybridsykkel er en krysning mellom bysykkel og terrengsykkel. Hybridsyklene kommer ofte med en dempegaffel for økt komfort på litt mer ulendt underlag, mens dekkene gjerne har litt mer knaster for økt grep på grus. Ellers har hybridsykler mye av de samme egenskapene som bysykler når det kommer til sittestilling og bagasjeløsninger.

 

 

Cannondale Adventure Neo 2 EQ er en hybridsykkel laget for bysykling i gatene, stiene og de store åpne veiene. Kr 36.999,-

 

Terrengsykkel egner seg best for hobbysyklisten som bruker sykkelen på tur i skog og mark, men også vil ha en sykkel til pendling.

Disse syklene kommer både som hardtail med bare demper foran, og fulldempet. I kombinasjon med skikkelig knastedekk gir dette økt selvtillit og veldig godt grep på løst underlag, sier butikksjefen.

Terrengsykler er det sikreste valget hvis man er usikker på hvilket bruksområde som ønskes på sin nye el-sykkel.

 

 

 

Cannondale Trail Neo 4, hardtail terrengsykkel (kr 33.999,-) og Cannondale Moterra Neo 4, heldempet terrengsykkel (Kr 59.999,-), er sykler som egner seg godt for deg som vil sykle både på asfalt og i skogen.

 

Transportsykkel egner seg godt for de som skal bytte ut bilen med sykkel.

For barnefamilier som skal levere flere barn i barnehage og som bare har én bil i husstanden, vil transportsykler være helt topp, tilføyer Kaulum.

Prisklasse

Det er liten tvil om at el-sykkelen er en investering i interesse og fritid. Likevel kan det være store forskjeller i pris, og også her avhenger prisnivået av bruksområde.

Forskjellen på pris går på motorytelse, batteriytelse og utstyrsnivå som er på syklene. En dyrere sykkel har kraftigere motor og større batteripakke, sier Kaulum.

Videre anbefaler butikksjefen å tenke nøye gjennom hvilket bruk du ser for deg at sykkelen skal ha.

Cannondale Tesoro Neo X 2 er en populær sykkel som egner seg like godt i byen som på skogsstien. En trygg investering for deg som ser etter en allsidig el-sykkel. Kr 41.999,-

 

– Ikke kjøp en bysykkel om du har ambisjoner om å dra på sykkeltur i skogen. Jeg vil også advare mot å kjøpe de absolutt billigste på markedet, da disse er billige ut av butikk, men vil gi høyere kostnad ved servicer, legger han til.

 

Velg riktig størrelse

Hos Anton Sport på CC Vest finner du stort sett alle størrelser på lager til enhver tid i høysesong. Størrelsene på sykler blir stort sett oppgitt i tommer eller small, medium, large og x large.

Det viktigste er å ikke kjøpe en for stor sykkel. Da blir avstanden mellom sete og styret veldig langt, og man belaster unødvendig på nakke og skuldre, forteller butikksjefen.

Dersom du er usikker på hvilken størrelse du skal velge, kan det være en god pekepinn å følge denne tabellen:

Small 155-170 cm
Medium 165-180 cm
Large 175-190 cm
X Large 185-200 cm

 

Elsykkelens rekkevidde

Det er mange faktorer som spiller inn når det kommer til rekkevidde på el-sykkelen. Hvor mye last skal sykkelen ha? Skal du bruke den mye i oppoverbakker? Hvilket underlag sykler du på? Når det kommer til rekkevidde så vil leverandørene stort sett alltid oppgi maksimal rekkevidde i eco program på syklene. Dette kjenner man igjen fra el-biler, og gir ikke nødvendigvis en realistisk måling.

400wh er egnet til syklisten som bruker sykkelen litt kupert og med moderat assistanse. Realistisk rekkevidde regnes til 80 km, og er en typisk by- og hybridsykkel.

500wh er egnet til syklisten som bruker sykkelen mer kupert og med litt høyere assistanse. Realistisk rekkevidde er 100 km, typisk for by- og hybridsykler.

625wh er egnet til syklisten som bruker sykkelen mye kupert og på høy assistanse over lengre perioder. Realistisk rekkevidde er omtrent 120 km, og vil også være typisk for by- og hybridsykler, men også for terrengsykkel. I terreng vil realistisk rekkevidde være omtrent 80 km.

750wh er egnet for syklisten som laster sykkelen tungt og bruker høy assistanse stort sett hele tiden. Realistisk rekkevidde vil avgjøres av hvor tungt sykkelen brukes og hvor lenge du bruker høy assistanse, men den vil normalt sett ligge på omtrent 150 km.

Motorens plassering

Når du skal velge el-sykkel, vil du bli presentert for ulike plasseringer på motoren. Kaulum oppsummerer enkelt hva motorens plassering betyr for din sykkelopplevelse.

En krankmotor vil stort sett alltid gi den beste brukeropplevelsen. Den gir et jevnere drag og assistanse, fordi den også går på hvilken frekvens man tråkker. En navmotor brukes stort sett bare på sykler hvor vekt har en stor faktor, som eksempelvis på landeveissykler, sier han.

 

Lading og lagring av batteri

Et batteri tåler cirka 1000 ladesykluser, og man kan regne med et ytelsestap på omtrent fem prosent i året. Med en vanlig sykkel vil de fleste sette sykkelen til lagring i bod eller garasje, men mange lurer på om man kan behandle el-sykkelen på samme måte.

– Som med all annen elektronikk så kan man ikke garantere seg mot eventuelle feil, men det vil i de fleste tilfeller gå fint å oppbevare sykkelen i for eksempel en bod. Mitt tips er å alltid ta med batteriet inn for lading og lagring, avslutter Kaulum.