Førjulstradisjoner

Skal du invitere venner på rakfisk eller lutefisk før jul?

DEL PÅ FACEBOOK

Her er våre beste oppskrifter og tips:

Enten det er ditt første rakfisklag eller du serverer lutefisk for tiende året på rad, så er det hyggelig å være deltaker i eget selskap. Derfor har vi samlet tips og oppskrifter som kan bidra til et stressfritt og hyggelig juleselskap sammen med familie og gode venner.

Emil Myrvang

Det var kanskje et unntak under pandemien i fjor, men det er mange av kundene våre som inviterer familie og venner til lutefisk- og rakfisklag før jul. Det forteller Emil Myrvang, ferskvaresjef hos MENY CC Vest. Både lutefisk og rakfisk egner seg godt til store selskap uten at man trenger å miste nattesøvnen helt av alle forberedelser før gjestene setter seg til bords. Lutefisken kan du fylle opp i langpanner og sette i ovnen, mens rakfisken og det meste av tilbehøret skal serveres kaldt.

Rakfisklaget
Om gjestene dine foretrekker rakfisken mild, lagret eller vellagret, og om det skal være mandel- eller ringerikspoteter ved siden av vet du best, men våre tips til rakfisklaget finner du i hvert fall her.

Prisvinnende rakfisk fra Valdres
Hos MENY ønsker vi å selge norsk lokalmat av høy kvalitet. Vi tror på små produsenter som tør å tenke nytt og bidrar til levende bygder over hele landet. Derfor selger vi prisvinnende rakfisk fra Noraker gård i Valdres som du kan lese mer om her.

Lutefisk
Selv om vi er trofaste til ribbe og pinnekjøtt på julaften, er lutefisken selve symbolet på førjulstiden for mange nordmenn. Lutefisk er enkel mat å lage til mange. Steke bacon og lage saus kan du gjøre god tid i forveien og bare holde varmt til gjestene har satt seg, mens hjemmelaget ertestuing kan få en runde med stavmikseren rett før maten settes på bordet.

Visste du forresten at trønderne vil ha lutefisk med sirup og brunost? At de i Bergen gjerne serverer kålrotstappe til, mens Vestlendinger foretrekker det vi kjenner best som klassisk tilbehør, nemlig ertestuing, bacon og kokte poteter.

Våre oppskrifter og tips til lutefisken finner du her.

Lutefiskens historie
Vil du ha litt bakgrunnshistorie å dele med middagsgjestene dine, så kan du lese deg opp på lutefiskens historie her.