Christiania belysning

Hvordan velge rett lampeskjerm

DEL PÅ FACEBOOK

Det morsomme med lampeskjermer er at du enkelt kan endre hele uttrykket på lampen. Det er ingen fasitsvar på hva som er rett og galt, og du kan mikse og matche etter din smak. Mange valgmuligheter kan også være overveldende, og derfor har vi anbefalt skjermer til våre lamper. I tillegg har vi laget denne guiden som veileder deg gjennom skjermjungelen.

1. Størrelse

 • Lampeskjermens diameter bør være bredere enn det lampefoten er på sitt bredeste.
 • For bordlamper med litt vidde ser det ofte best ut med en skjerm som er ca. like bred som lampen er høy.
 • Hvis en bordlampe er plassert 45 cm eller lavere over gulvet bør du ha litt større skjerm, og hvis står høyere enn 90 cm fra gulvet, bør du ha litt mindre skjerm.
 1. Form og struktur
 • Velg gjerne en form som er lik som formen på lampefoten. Har du en firkantet fot, velg en firkantet lampeskjerm. Har du en rund lampefot, velg rund eller oval lampeskjerm.
 • Valg av fasong påvirkes også av hvor lampen skal stå. I en vinduskarm eller på en smal hylle, er det best med oval eller rektangulær lampeskjerm.
 • Det er fint når strukturen på lampeskjerm og lampefot harmonerer. Er lampefoten i røffe materialer som treverk eller betong, passer det godt med skjermer i grovere struktur som for eksempel lin. Er lampefoten mer polert, kan det være fint med bomull eller silke.
 1. Farge og mønster
 • Velg en lampeskjerm som ikke konkurrerer med lampefoten. Er det en forseggjort lampefot du ønsker å vise frem, velg en nøytral skjerm. Hvis du har en enkel fot og lampeskjermen skal stå i fokus, kan du velge en fargerik eller mønsteret skjerm.
 • Husk også at en mørk lampeskjerm gir mindre lys ut til sidene. Det er perfekt til en lampe som skal gi hyggelys på en skjenk. En lampe som skal gi mer lys til rommet, bør derimot ha en lys skjerm.

Nena skjerm, kr 749

 

 

Sibyl skjerm, kr 549

Tre fester til lampeskjerm

 1. Klypefeste: Festet sitter øverst i lampeskjermen og festes på lyspæren. Den er mest vanlig for små skjermer beregnet til lysekroner eller vegglampetter.
 2. Swingfeste: Festet sitter nederst i lampeskjermen, og skrus på lampefoten. Brukes gjerne til bordlamper og gulvlamper. Hvis du har en rett skjerm, kan du også bruke swingfeste på takpendler og andre lamper der skjermen skal peke nedover.
 3. Takfeste/Lesefeste: Festet sitter øverst i lampeskjermen og brukes til lamper der skjermen skal peke nedover, som regel vegglamper, takpendler og en del gulvlamper.

Sofi skjerm, kr 599

Scarabee skjerm, kr 849

Lyspære til lampeskjerm

 • Matte lyspærer ser som regel best ut inni lampeskjermer fordi de gir et jevnere lys og duser ut skyggen fra stativet.
 • Toppforspeilede LED-lyspærer styrer alt lyset nedover og er fine i bordlamper der du ikke ønsker å blendes av lyset du ser ned i lampen.

 

Kom gjerne til Christiania Belysning sin butikk

Ønsker du hjelp til fra en av våre dyktige medarbeidere? Du er alltid velkommen til vår butikk på CC-Vest Ta med deg lampefoten som du trenger skjerm til. Da kan du enkelt teste ulike modeller og se hva du liker best, og du kan få kyndig veiledning fra våre medarbeidere. Hvis du har den gamle skjermen som skal erstattes, kan du gjerne ta den også med.

Har du ikke mulighet å ta med lampeskjerm eller -fot til butikken, kan du også ta mål av din eksisterende skjerm hvis du vil ha tilnærmet en maken. Mål diameter nede og oppe, samt høyde fra topp til bunn.

Er det en lampefot du ønsker skjerm til, mål høyden fra fot til sokkel, og bredden på lampefoten.