Vitusapotek

Alt du trenger å vite om solkrem

DEL PÅ FACEBOOK

Vitusapotek på CC Vest har gode og kvalitetskontrollerte solkremer.

Solkrem er viktig for å beskytte huden mot solens UV-stråler. Vitusapotek anbefaler å bruke solkrem med minimum solfaktor 30, i tråd med Kreftforeningens anbefalinger. Hos Vitusapotek på CC Vest finner du gode, kvalitetskontrollerte solkremer – spør om hjelp for å finne den solkremen som passer best til din hud.

Riktig bruk av solkrem
• Smør jevnt og rikelig – en håndfull krem til en kropp
• Smør deg en halvtime før du skal ut i solen og gjenta smøringen i løpet av dagen (spesielt etter bading)
• Vær nøye med utsatte områder som lepper, nese, øre og hals, og smør hodebunnen hvis du er skallet
• Smør deg med en fuktighetskrem eller aftersun etter du har vært i solen

Velg en solkrem som passer for deg!
• Solkremene hos Vitusapotek er kvalitetskontrollerte og de er derfor sikre å bruke. Vitusapotek anbefaler å bruke solkrem med faktor 30 eller høyere. Finn solbeskyttelsen som passer best for deg her.

Hvorfor skal jeg bruke solkrem?
Solkrem er det ikke vanskelig å argumentere for hvorfor du bør bruke. Solens stråler er gode å kjenne, men det er viktig å være klar over hvilke negative effekter overdreven og ubeskyttet soling kan ha.

• Du kan bli solbrent. Å bli solbrent øker risikoen for hudkreft.
• Soling kan øke talgproduksjonen i huden og forverre kviser.
• Solen kan gi herpesutbrudd (”forkjølelsessår”) på leppene
• Soling kan føre til tidlig aldring av huden og rynker
Pigmentflekker kan oppstå av soling
• Sola kan tørke ut huden

Hva er UV-stråler, og hvorfor er de skadelige?
Ultrafiolette stråler, UV-stråler er elektromagnetisk stråling med kortere bølgelengde enn synlig lys. UV-stråler er dermed ikke synlige, men de er der og de kan skade huden vår. UV-stråler kommer naturlig fra sola. Det finnes også kunstige kilder til UV-stråler for eksempel i solarier. Mål UV-strålene huden din utsettes for ved bruk av UV-indikator som måler mengden UVA- og UVB-stråler som huden din blir eksponert for. Indikatoren endrer farge og indikerer når det er på tide å ta på mer solkrem eller søke skygge i solen. UV-indikatoren finnes både som armbånd og klistermerke.

Hva er solfaktor?
Solfaktor er et relativt tall som angir hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten å bli solbrent, sammenlignet med uten solkrem. Solfaktor angir beskyttelse mot UVB-stråler. Alle solkremer i Vitusapotek har UVA beskyttelse på minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen. Dette er ikke lovpålagt, men i tråd med EU-kommisjonens siste retningslinjer (2006).

Hvilken solfaktor bør jeg velge?
Vitusapotek anbefaler å bruke minimum solfaktor 30, i tråd med Kreftforeningens anbefalinger. Behovet for solbeskyttelse vil være avhengig av hvor sterk solen er og hva slags hudtype du har. Bruk gjerne høy faktor tidlig i sesongen, så kan man eventuelt redusere faktoren når man har fått et godt grunnlag. Barns hud er tynnere enn voksen hud, og barn trenger god solbeskyttelse.

Noen medisiner kan gjøre deg mer følsom for sollys. Du kan lese mer om sol og medisiner her. Dersom dette angår deg, bør du beskytte deg ekstra godt mot solen, og i noen tilfeller holde deg helt unna soling.
UV-indeks er et mål på hvor sterk UV-strålingen er fra solen. Jo høyere UV-indeks, jo sterkere stråling. Sjekk UV-indeksen der du oppholder deg. Er du på sjøen en skyfri dag hvor solen står høyt på himmelen er det mest sannsynlig en svært høy UV-indeks.

Solfilter – hva er det?
Solfilteret er det stoffet eller stoffene i solkremen som beskytter huden mot skadelige UV-stråler. Vitusapotek har solkremer som inneholder kjemisk-, fysisk- eller partikkelfilter eller en kombinasjon av disse. Alle solfiltre fungerer like godt.

Kreftforeningens solvettregler
• Bruk klær, solhatt og solbriller
• Ta pauser fra solen
• Bruk solkrem med minst faktor 30
• Unngå solarium – det øker risikoen for føflekkreft

Kan jeg bruke solkrem fra forrige sommer?
Hvor mye en solkrem ødelegges kommer an på hvordan den har vært oppbevart. Dersom solkremen har vært utsatt for mye sol og varme soldager, kan holdbarheten være redusert og du bør bytte ut solkremen. Har du oppbevart solkremen riktig, vil den ha den holdbarheten som er påført. Solkrem som har gått ut på dato bør byttes ut, da effekten kan være redusert.