BACKE I GRENSEN / BOTTEGA

Riktig vinglass gir en bedre vinopplevelse

Vinglass er utformet på en gjennomtenkt måte for å fremheve vinens aroma, og av den grunn kan vinen smake ulikt når du drikker den fra ulike glass. Hva bør du tenke på når du skal gå til innkjøp av vinglass? Her får du tipsene fra Lena Runnestø, ansvarlig for vinglass hos Backe i Grensen på CC Vest.

På CC Vest finner du et bredt og variert utvalg av vinglass, hos butikker som Backe i Grensen, Traktøren og Bottega. Når du er på jakt etter nye glass kan du også være trygg på å få kyndig hjelp i våre butikker.

– Et godt glass vil kunne gi en bedre smaksopplevelse, og glassets utforming og størrelse vil være med på å bestemme hvordan en vin oppleves.

Størrelse og fasong varierer mellom de ulike glassene som brukes til ulike sorter av vin. Du kan i prinsippet bruke et type vinglass til alle viner, men da vil kanskje ikke smak og duft komme frem på den beste måten. – En enkel vin kan bli bedre i et godt glass og en spesiell vin kan bli redusert i feil glass. Et riktig glass vil kunne gi deg en bedre opplevelse av vinen, sier Runnestø.

Når du skal kjøpe vinglass er det ifølge Runnestø en rekke faktorer du bør vektlegge. – Druesorten er den viktigste faktoren for hvordan en vin vil være på smak og duft. Luft og temperatur er også viktig, en vindekanter vil derfor også kunne være en god investering, sier hun. Favoritttype av vin, estetikk, størrelse, prisklasse og vedlikehold er også faktorer som kunden bør ha i bakhodet når vinglass skal kjøpes.

Hvitvinsglass

Hvitvin serveres best kald, og du bør derfor ikke skjenke så mye av gangen. Hvitvinsglass er litt mindre i størrelse enn rødvinsglass, slik at vinoverflaten ikke blir for stor og dermed varmer opp vinen.

Fra Backe i Grensen: Riedel Veritas og Riedel Performance er hvitvinsglass som egner seg godt til eikefatslagrede chardonnay-viner med lavt syreinnhold og fyldig fruktighet, til kr 449,- per glass.
Fra Bottega: Nachtmann ViVino hvitvinsglass 4 pk, til kr 499,- og Spiegelau Definition hvitvinsglass, til kr 798,- per glass.

Rødvinsglass

Rødvin skal skjenkes slik at vinen stopper ved det bredeste punktet på glasset, og et godt rødvinsglass har en stor vinoverflate og er smalnet inn mot toppen. Ved valg av rødvinsglass gjør du lurt i å tenke på vinens aroma mot glassets utforming. De søte smakssansene sitter fremst på tungen, og tunge, tykke rødvinsglass vil derfor forsterke vinens fylde og rundhet.

Fra Backe i Grensen: Sydonios Le Méridional er et glass som fremhever elegansen til fyldig rødvin. Bordeux 2 pk til kr 1380,-. Sydonios Le Septentrional transkriberer perfekt nyansene til vin fra kjølig klima. Burgunder 2 pk til kr 1380,-
Fra Bottega: Spiegelau Definition Bordeuxglass, til kr 399,- og Spiegelau Lifestyle rødvinsglass 4 pk, til kr 549,-

Champagneglass

Høye, tynne champagneglass fremmer de delikate og friske duftene av musserende vin. For å ivareta aromaen på best mulig måte svinges glasset utover på midten før de smaler innover igjen på toppen.

Bredere glass som også går under navnet cavaskåler er også populære, da disse sørger for en fyldigere og mykere smak enn de klassiske champagneglassene.

Fra Backe i Grensen: Riedel Performance egner seg til champagne, cava, prosecco og andre musserende viner. Kr 449,- per glass. Ferm Living champagneskål er munnblåste glass med vertikale riller, 2 pk til kr 425,-
Fra Bottega: Spiegelau Style Coupette-glass 4 pk, til kr 599,- og Spiegelau Lifestyle champagneglass 4 pk, til kr 549,-

Bestselgende vinglass

På CC Vest finner du et bredt utvalg av spennende glass fra ulike produsenter, hvor noen er kjente og etablerte, mens andre er så nye at mange ikke har rukket å prøve de enda.

– Ofte ser vi at de glassene som blir benyttet på ulike restauranter og vinbarer også blir etterspurt til privat bruk, kan Runnestø hos Backe i Grensen avsløre.

Sydonios, Zalto og Riedel er blant merkene som er populære i bruk hos flotte restauranter, som du også finner i utvalget hos Backe i Grensen på CC Vest.

Det er ingen fasit på hvor mange vinglass du bør ha, men det vanligste er å ha ulike glass til rødvin, hvitvin og champagne. Du kan gjerne kombinere flere serier, mikse billig og dyrt, og tenke på hvordan glassene passer sammen med serviset. Hva trender gjelder er det likevel en tydelig faktor butikken selv har lagt merke til.

– En tydelig trend er at glass har blitt tynnere, tilnærmet vektløse, og dette gjelder både maskinlagde og munnblåste glass, avslutter Runnestø.