Vinterhud

Slik unngår du tørr hud i vinter

DEL PÅ FACEBOOK

Sliter du med tørr hud, såre lepper og sprukne neglebånd om dagen? Dette er velkjente problemer for oss nordmenn i vinterhalvåret. Ikke fortvil- her får du hjelp.

Vinterværet er en stor påkjenning for huden. Hud og hår trenger beskyttelse for minusgradene, mens fyring og tørt inneklima fører til ekstra tørr hud både på kroppen og i ansiktet. Fuktighet er viktig for å slukke tørsten til huden, mens fettet hjelper til med å holde på fuktigheten og virke som en beskyttende hinne. Fuktighet er viktig for å slukke tørsten til huden, mens fettet hjelper til med å holde på fuktigheten og virke som en beskyttende hinne.

Hovedregelen er at man trenger mer næring og fett om vinteren enn om sommeren. Den vanligste feilen er at man bruker den samme kremen om vinteren som om sommeren, men siden huden forandrer seg trenger man ofte en annen krem som er tilpasset hudtilstanden huden befinner seg i.

Med gode kremer som er tilpasset huden kan man beskytte hudbarrieren, og dermed også motvirke sensitivitet som kan oppstå ved uttørring om vinteren.

bilde 1
Fra venstre: Skin Food fra Weleda. Sunkost, kr 139. Vitamin E Intense Moisture Cream. The Body Shop, kr 198. Rich Moisture Cream fra Juvena. Fredrik & Louisa, kr 437. Rosenkrem fra Dr. Hauschka. Sunkost, kr 279.

Bilde 2
Fra venstre: Moisture Balance fra Dermalogica. Vitusapotek, kr 750. Tolerine Ultra fra La Roche Posay. Vitusapotek, kr 245.

Bruk gjerne en ekstra rik nattkrem. Det er om natten huden er mest mottakelig for virkningsfulle kremer. Den slapper av og kan ta imot reparerende og nærende ingredienser. En god maske kan også tilføre huden den ekstra fuktigheten som den trenger om vinteren. En ansiktsmaske har mange av de samme effektene som en ansiktskrem – pluss litt til. Masker gir raskere resultat enn kremer fordi de inneholder høyere konsentrasjoner av de aktive stoffene. En god maske tilfører fuktighet og næring, og enkelte masker kan man til og med sove med. Et tips er å legge masken etter at huden er skrubbet, slik at effekten blir optimal og den trekker godt inn.

Bilde 3
Fra venstre: V-Cense Revitalising Night Cream fra REN. Vitusapotek, kr 549. Eight Hour Nighttime Mitacle Moisturizer fra Elizabeth Arden. Fredrik & Louisa, kr 350. Hydra Zen Nuit Neurocalm Soothing Recharging Night Cream fra Lancôme. Fredrik & Louisa, kr 559.

bilde 4
Fra venstre: Clay Mask Radiance fra L’Oréal Paris. Hennes & Mauritz, kr 129. Amazonian Acai Energizing Radiance Mask. The Body Shop, kr 319.

Serum, serum, serum

Hvis du er veldig tørr i huden om vinteren, bør du bruke et fuktighetsserum under dagkremen. Denne tilfører ekstra fuktighet i dybden. Se etter ingredienser som Hyaluronsyre, Plante Glycerin, Angelique eller Purpur Orkideé. Hyaluronsyre har evnen til å binde tusen ganger sin egen vekt i vann, og sørger for å holde hudlagene godt gjennomfuktet. Denne ingrediensen er derfor en av de viktigste i kampen mot tørr hud.

bilde 5
Fra venstre: Nutrigold Extraordinary Facial Oil fra L’Oréal Paris. Hennes & Mauritz, kr 129. Shea Face Comforting Oil. L’Occitane, kr 329.

Pleie fra innsiden
Er man plaget av tørr hud om vinteren, holder det ikke å bare jobbe fra utsiden. Kostholdet ditt påvirker huden, så om vinteren kan det lønne seg å spise mat som er rik på Omega fettsyrer som smører huden innenfra. Hvis man tilfører næring fra innsiden også, vil man oppdage at effekten blir mye bedre. Avokado, laks og nøtter inneholder gode oljer som er bra for huden. En kost rik på C-vitamin og Omega-3 og -6, som finnes i frø nøtter og fisk, vil dessuten styrke kapillærveggene i huden og forhindre at de små blodårene sprekker eller blir mer synlige. Drikk mye vann, men husk også å spise frukt og grønnsaker som naturlig inneholder vann. Da får du i deg både vann, vitaminer og mineraler.