Mat og borddekkingstips til påske

Påskelam

DEL PÅ FACEBOOK

Påskelam er tradisjonsmat, og på de fleste spisebord én eller flere ganger i påsken. Emil hos Meny på CC Vest har de aller beste tipsene.

Lam er jo norsk tradisjonsmat, og veldig populært. Hva er den perfekte måten å tilberede et lam på?

Jeg syntes lagtidsstekt lammebog, hvor du gnir kjøttet inn med salt, pepper, rosmarin og timian, er den beste måten å tilberede lam på. Da får man en knallgod sjy, og restene kan brukes i paier eller serveres slik det er. Jeg pleier å steke lammet på 170 grader i tre til fire timer, og så må det hvile i 30 minutter før jeg gjør noe mer med det. Når jeg bruker det i en pai river jeg det fra hverandre og koker det inn med rødvin, gulrot, fennikel og løk.

Hva slags lam skal man se etter når man velger i butikken?

Til helsteking er lår, bog og sadel helt perfekt. Til biff ville jeg valgt mørbrad eller ytrefilet. Det er også viktig å se på fettinnholdet, det må være godt med fett så den gode lamme­-smaken kommer fram.

Hva er det beste tilbehøret til lam?

Det meste er godt til lam, men jeg liker best smørstekt rosenkål, kålrotstappe og gratinerte potetskiver.

Hva skal man ikke gjøre når man serverer lam?

Det er viktig å ikke steke lammet for lenge, det blir veldig fort tørt. Bruk derfor steketermometer og ta ut lammet på 58 grader hvis du vil ha det rosa, og 64 grader hvis du vil ha det gjennomstekt. Det er viktig å la det hvile i over 15 minutter etter steking. Da blir kjøttet saftig og godt. Det er også viktig å ikke ta bort fettet, det er det som gir den godte smaken.

TIPS: Bruk god tid når du steker lam, ha ovnen på lav temperatur, da rekker fettet å smelte inn i kjøttet. Server noe syrlig å drikke sammen med lam, det biter gjennom fettet, og gir retten en friskere smak. En god Pale Ale eller eplecider passer perfekt. Det er alltid viktig å temperere kjøttet før du steker det, så ta det gjerne ut rundt to timer før steking.

Langtidsstekt lammelår til 6 personer

Du trenger:

1 stk. lammelår

6 stk fedd hvitløk

Salt & pepper

3 stk stilker frisk, hakket rosmarin

1 stk løk

3 stk gulrøtter

0,33 stk sellerirot

2 stk laurbærblad

6 dl vann

Slik gjør du:

  1. Varm ovnen opp til steketemperatur for lammelår 225 grader. Krydre steken godt med rosmarin, salt og pepper. Del hvitløksfeddene. Stikk lommer i låret med en kniv og sett inn hvitløksfeddene.
  2. Skrell gulrot, sellerirot og løk, del i grove biter, og brun dem lett
i stekepannen i litt olje. Legg alt i en ildfast form med laurbærblader. Hell på vannet, legg låret i formen og sett inn et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet (pass på at du ikke treffer benet).
  3. Sett lammelåret i ovnen og stek til du har fått fin farge på kjøttet. Ta ut formen. Skru ovnen ned til 65 grader og la døra stå åpen et par minutter så den får kjølt seg ned. Sett inn kjøttet igjen og legg ut på tur. (Du kan fint være borte i 5-6 timer). I og med at ovnen kun står på 65 grader så vil aldri kjernetemperaturen overstige dette.
  4. Sjekk steketermometeret når du kommer hjem. Ved 65 grader er kjøttet M+ stekt, perfekt stekegrad for lammelår. Ønsker du det mer rosa, bør du steke kjøttet til ca. 58 grader. Pakk kjøttet godt inn i folie, og legg gjerne over en dyne, da har du en time eller to på deg til å gjøre klart til middag, samtidig som kjøttet holder seg varmt. Ta vare på kraften- den er perfekt til saus.

Påskelam_2

 

Når lammet er i ovnen og tilbehøret putrer på platen er det tid for å dekke et lekkert påskebord.

Inviter gode venner og familie på en deilig middag de sent vil glemme!

 

 

P+Ñskelam_1

Vase fra Kremmerhuset, kr 169.

Kunstige blomster fra Kremmerhuset, kr 39 per stk.

 

 

P+Ñskelam_2

Mugge fra Anouska, kr 1198.

Telysholdere fra Iittala, Traktøren Kjøkkenutstyr, kr 299 per stk. Telys fra Vinding, kr 59 per pakke.

 

 

P+Ñskelam_3

Fjøl fra Stuff Design, Traktøren Kjøkkenutstyr, kr 569.

Olivenolje fra Cemo Gourmet, Traktøren Kjøkkenutstyr, kr 119.

Bestikk fra Skaugum Bestikk, Backe i Grensen, kr 263 per del.

 

 

 

P+Ñskelam_4

Bunt med lys, Smageriet, kr 85.

Påskeegg i glass fra Royal Copenhagen, Backe i Grensen, kr 399.

 

 

P+Ñskelam_5

Spisebrikke fra Princess, kr 49,90.

Rødvinsglass fra Zalto, Backe i Grensen, kr 490.

Stor tallerken fra Hay, Backe i Grensen, kr 119.

Liten tallerken fra Hay, Backe i Grensen, kr 99.

Bolle fra Hay, Backe i Grensen, kr 89.