Langrenn

Ikke gå i fella

DEL PÅ FACEBOOK

Felleski er på alles lepper om dagen. Men husk, felleski er ikke like vedlikeholdsfrie som du kanskje tror. Her er alt du må vite.


Kilde: Kenneth Kallum/Anton Sport CC Vest

La oss begynne med det positive- det som er bra med felleski er at du kan glemme alt du vet om skismurning, temperaturer og omsmøring midtveis i turen. Nesten. Fellen under skiene erstatter nemlig festesmurningen du ellers ville påført i festesonen under skiene.

Men selv om du ikke behøver å smøre skiene hver gang du skal på tur, er ikke felleskiene helt vedlikeholdsfrie. De er enklere i form av at man ikke trenger så mye vedlikehold for feste – men på gli trenger man det samme som på vanlige langrennsski. Husk at felleski faktisk må renses, glides og vedlikeholdes. Og ligg for all del unna skirens for vanlige ski. Fellene er laget av nylon eller mohair, eller en miks av begge. Hva slags materiale som blir brukt på fellene er litt forskjellig fra merke til merke, men racingski leveres stort sett med Mohair da disse fellene gir litt bedre gli.

BILDE 2 CCVest_felleski_1200x7202
Skipakke, ski fra Madshus, binding fra Rottefella og støvel fra Alpina. G Sport, kr 5499.

 

BILDE 3 CCVest_felleski_1200x7203
Twin Skin Race med Race Classic, unisex fra Fischer. Anton Sport, kr 5600, medlemspris 3799.

 

BILDE 4 CCVest_felleski_1200x7204
Aero 9 Skin med Xcelerator Pro Classic, unisex fra Salomon. Anton Sport, 4148, medlemspris 2799.

 

BILDE 5 CCVest_felleski_1200x7205
R-Skin Race med Race Classic, unisex fra Rossignol. Anton Sport, kr 6900, medlem 4999.

Smart å vite

Det er fellen i smøresonen som må behandles med rens og impregnering. Impregneringen gjør at du får bedre gli og at det ikke fester seg så mye skitt i fellen. Du trenger ikke impregnere etter hver tur, og det kommer an på føre og hvor langt du går. For å opprettholde egenskapene til fellen er det viktig med en rein fell.

BILDE 6 CCVest_felleski_1200x7206

RS Carbon Prolink, unisex fra Salomon. G-Sport, kr 3299. Vitane 8 Skate Prolink til dame fra Salomon. G-Sport, kr 2399.

Husk:

  • Du må absolutt ikke bruke vanlig skirens på felleskiene- bruk egen felleskirens
  • Selv om felleskiene ikke skal smøres må de renses og impregneres for å være så gode som mulig. Impregneringen gjør at det ikke fester seg så mye skitt i fellen
  • Juster bindingene for optimalt feste og glid
  • Det er superviktig å få målt riktig spenn til nivå og bruk

BILDE 7 CCVest_felleski_1200x7207
Skin Cleaner fra Swix. Anton Sport, kr 199. Skin Cleaner Pro fra Swix. Anton Sport, kr 399. Skin Care fra Swix. Anton Sport, kr 199. Skin Care Pro Warm fra Swix. Anton Sport, kr 499. Schuppenspray Easy Glide fra Swix. Anton Sport, kr 149.

Tips:

  • For bedre feste: Flytt bindingen framover.
  • For bedre glid: Flytt bindingen bakover.

God skitur!